Site Overlay

A kis vidéki múzeumok is igyekeznek környezettudatosak lenni

A bátyám, Marci igazi művészlélek, szinte minden művészeti területen kipróbálta már magát, legyen az képzőművészet, zene, vagy akár költészet. Bár eléggé ügyes volt mindegyik területen, az évek alatt azonban mégis rájött, hogy ő inkább elméleti ember. Remek képességekkel rendelkezik, de ő leginkább tanulni szeret és megismerni. Elhatározta, hogy a munkájával szeretne olyan fiatal művészeket támogatni, akiknek nincsen lehetőségük nagyobb galériákban kiállítani. Egészen pontosan így lett belőle kurátor. Nem egyszerű munkát találni kulturális területen, de Marcinak nagyon nagy szerencséje volt. Diplomázás után szinte egyből talált munkát egy kis múzeumban a szülővárosunkban. Már harmadik éve dolgozik ott, és bár nem túl nagy a forgalom, imádja amit csinál. Örül neki, hogy hozzájárulhat a városkánk kulturális életének a fejlődéséhez.

Néha-néha fel szokott jönni hozzám Budapestre látogatóba, “testvér napozni”. Ilyenkor ide-oda mászkálunk, kinézünk valami szimpatikus kiállítást, amit megnézhetnénk, és rengeteget beszélgetünk. Legutoljára körülbelül másfél hete volt fent nálam. Elég sok mesélni valója volt, mert a múzeum sikeresen megpályázott egy támogatást megújuló energiaforrás bevezetésére. Így ha minden jól megy, néhány hónap múlva már egy 10 kw napelem rendszer fog díszelegni a múzeum épületének tetőjén. Ez a hír engem is felcsigázott, mert magam is érdeklődöm a megújuló, zöldebb energia iránt, és különösen a napenergia iránt. Megkértem hát a bátyámat, hogy meséljen kicsit arról, hogyan zajlik a 10 kw napelem rendszer telepítése és az ügyintézés. Miért pont ekkora teljesítményű rendszert ajánlottak nekik? És egyáltalán mennyibe kerül egy ekkora napelem rendszer?

Mint mindig, amikor akármilyen kérdést tesznek fel neki, bátyám lelkes magyarázásba fogott. Mint kiderült, az ötletet éppen ő vetette fel a múzeum igazgatójának. Havonta rengeteg pénzt költöttek el a villanyszámlára, mert az installációkat és a vitrineket természetesen folyamatosan ki kell világítani. Ezenfelül a jegypénztárat és a mosdókat is ki kell világítani. Hetente 6 napon tartanak nyitva, mint minden más múzeum is, így belegondolhatunk, hogy mekkora villanyszámlát képesek kitermelni egy hónap alatt. És tekintve, hogy nincsen elég látogató, ezt a költséget egyre nehezebb fizetni. A napelem rendszer, bár egyszerre nagyobb költséget jelent a telepítése, pont a villanyszámláktól segít megszabadulni. Annak köszönhetően viszont, hogy a múzeumnak sikerült elnyernie az anyagi támogatást, bele tudott vágni az egyébként nem túl olcsó hadműveletbe.

A kivitelező, aki a telepítést fogja végezni a bátyám elmondásai szerint nagyon korrektnek tűnik. Ingyenesen kimentek elvégezni a helyszíni felmérést, hogy a legjobb ajánlatot tehessék a múzeumnak. Nem akarnak nagyobb és drágább rendszert ajánlani, ha nincsen rá szükségük. Felmérték a jelenlegi fogyasztást és az épület adta lehetőségeket, és ehhez mérten a 10 kw napelem rendszer tűnt a legideálisabbnak, ezért ezt ajánlották. A kivitelezés maga nem tartana túl sokáig, akár már egy nap alatt felszerelhetőek lennének a napelem panelek. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen egy eléggé hosszadalmas ügyintézésen kell átesni. Engedélyeket kell beszerezni, dokumentációt és terveket elkészíteni, amire nem keveset kell várni.

És mire számíthatnak majd, ha már sikeresen fel lett szerelve és be lett üzemelve a rendszer? A 10 kw napelem rendszer elég nagy teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a múzeumnak már ne kelljen a központi energiaszolgáltatótól áramot vásárolnia. Ez azért lesz lehetséges, mert a napelemek bőven megtermelik majd nekik azt az energiamennyiséget, amivel ki tudják világítani az épületet és üzemeltetni a többi elektromos készüléket. Annyi biztos, hogy ezt nem csak a bátyám várja nagyon izgatottan, hanem a múzeum igazgatója is. Rengeteg pénzt fognak így megspórolni, amit vissza tudnak majd forgatni a kiállításokba. Egyre több művészt tudnak majd meghívni, és talán még különböző programok szervezésére is marad pénz, például workshopokra, kerekasztal beszélgetésekre, gyerek programokra, stb… Emellett pedig még környezettudatossá is teszi a múzeumot egy ilyen rendszer. Amint felszerelik a napelemeket, én is el fogok oda látogatni, és a saját szememmel is megcsodálni.