Site Overlay

Felnöttképzés a gyerek szemén keresztül

Sok más nagy bölcselet mellett biztos vagyok benne, hogy minden kamasz legalább egyszer hallotta már azt is az életében, hogy a jó pap is holtáig tanul. Bár az élet bizonyos szakaszaiban nem feltétlenül rajong az ember ezért a lehetőségért, azonban idővel a többség felfogja ennek a lehetőségnek a fontosságát. Sokat hajtogatják az éppen tanulni nem kívánó serdülőknek, hogy örülj, hogy tanulhatsz. És milyen igaz ez! Kár, hogy az ember csak később látja meg ennek a mondatnak az igazságát. Ha viszont valaki csak későn eszmélne, persze arra is van megoldás, vagy ha épp valakinek csak később adódik lehetősége a tanulásra, az sem veszett fejsze: erre van ott a felnöttképzés.

A magam részéről nem arról volt szó, hogy ne tanultam volna korábban eleget, sokkal inkább csak arról, hogy szükségem volt még további képesítésekre ahhoz, hogy még jobb lehetőségeim legyenek a munkaerőpiacon. Így aztán úgy alakult, hogy aggastyán létemre mégis visszaültem az iskolapadba, na de nem ennyire a hagyományos értelemben.

Ahogy megszülettek a gyerekeim, onnantól csak azon tüsténkedtem, hogy nekik mindent megadjak és megtaníthassak. Valahogy úgy jött ki a lépés, hogy bár korábban sosem voltam nagy múzeum rajongó, a gyerekekkel mégis nyitottá váltam minderre – ők pedig vagy ezért, vagy egyébként is, de megszerették a múzeumba járást. Így hát aztán gyakorlatilag a kamasz éveik kezdetére nem maradt olyan múzeum az országban, amit még ne láttunk volna. Megnéztünk mindent, ami művészettel kapcsolatos: festményeket, szobrokat és más egyéb műalkotásokat. Aztán megnéztünk mindent, ami a természettel kapcsolatos: természettudományi múzeum, planetárium, állatkert, cica múzeum és még sorolhatnám. És akkor még nem is beszéltem mindarról, amit a 21. század teremtett meg nekünk: minden, ami technológia, fejlődés és innováció, járművek, repülők és autók, motorok és hajók, kütyük és a legmodernebb eszközök. Őszintén nagyon szerettem ezt az időszakot és biztos vagyok benne, hogy a párommal folytatjuk ezt a szériát a gyerekek nélkül is – ha majd egyszer odajutunk.

Addig viszont elmesélném mindazt, amit a felnöttképzés keretein belül tapasztaltam. A gyerekek ebből leginkább annyit érzékeltek, hogy sokat nem vagyok itthon hétvégente. Igen, ezek a képzések általában vasárnap voltak és amikor nem is kellett ott lennem, akkor is sokat tanultam és készültem, hogy majd a vizsgákon jól tudjak teljesíteni. Elvégre azért vágtam bele a tanfolyamba, hogy valóban több és jobb lehessek.

Az oktatozone.hu oldalon találtam meg azokat a képzéseket, amelyek közül végül kiválasztottam a magamét: logisztikai képzésre jelentkeztem. Mivel ez egy kimondottan felnöttképzés területén tevékenykedő vállalkozás, ezért nem ez az egyetlen szakterület, amivel foglalkoznak. Sőt! Számos másik területen is szerveznek tanfolyamokat, amiket szakképesítést adó vizsgával lehet lezárni a legtöbb esetben.

A felnöttképzés dübörög, már csak azért is, mert bizonyos esetekben megkerülhetetlen a megléte egy-egy ilyen végzettségnek ahhoz, hogy bizonyos dolgokat elvégezhessünk. Például tudtátok, hogy egy adott mennyiségű földterület felett már csak akkor vásárolhatunk (azt hiszem, ez csak a mezőgazdasági területekre vonatkozik), ha van aranykalászos gazda végzettségünk? Képzeljétek, az Oktatózone ilyen képzést is szervez. Ugyanis egymástól akár teljesen távol álló területekkel is foglalkoznak. Elnézve a felnöttképzési palettát, leginkább azt lehet elmondani, hogy a legkeresettebb szakképzések közül választottak ki jó párat, amellyel nagyon magas szinten foglalkoznak.

A mezőgazdasági és erdészeti területről tehát az aranykalászos gazda képzés az, ami elérhető a kínálatban. Mivel nálam nem állt fenn a nagy területek megvásárlásának “veszélye”, ezért nem éreztem, hogy erre szükségem volna – de érdemes róla tudni, hogy bizonyos esetekben tényleg elengedhetetlen ez a képesítés. A közlekedés és a szállítmányozás területéről választottam a logisztikai képzést, amit kellően univerzálisnak éreztem ahhoz, hogy jól kiegészítse a már meglévő kereskedelmi és gazdasági végzettségeimet. Azonban a legnépszerűbb mindezek közül szerintem mégis a gépészet és az elektronika területéről van.

A gépészeti képesítések között nem is lehetne más, mint a különféle hegesztő szakképzések. Itt a két leggyakoribbat oktatják, a volfrámelektródás védőgázos ívhegesztést és a fogyóelektródás védőgázos ívhegesztést. Mindkettő hiányszakma továbbra is, hiszen a jó hegesztőkből sosincs elég – mivel akiben van egy kis spiritusz, megy azonnal nyugatra. A képzések általában 6-7 hónapig tartanak és heti egy napot visznek el, ami a honlap jelenlegi tájékoztatása szerint a vasárnap. A képzés végén lehetőség van a szükséges szakvizsgák letételére, így aztán tényleg nem csupán egy tanfolyamon vesz részt az ember, ahol tudást szerezhet, hanem az elhelyezkedéshez szükséges szakmát is megszerezheti ezzel a lendülettel. Ami pedig még szintén pozitívum mindezek mellett, hogy a tanfolyam díjában (ami kevesebb, mint egy hegesztő egyhavi fizetése) már benne foglalt mindaz a rengeteg alapanyag, amit a gyakorlatok során elhasznál egy tanuló.

De lépjünk is tovább a gépész felnöttképzés területeiről, mert a hegesztő képzéseken túl még számos másik érdekes területről lehet tanulni az elektronika és elektrotechnika irányában is. Így aztán az Oktatózone-nál kitanulhatja az ember, hogy mit kell tudnia, ha a robbanásbiztos berendezések szerelőjévé szeretne válni, ahogyan azt is, hogy mivel foglalkozik egy villámvédelmi felülvizsgáló. Mellette lehet még olyan képesítést szerezni, amellyel megújuló és egyéb energiaforrású kiserőművek erősáramú létesítője lehet valakiből. Végül, de nem utolsósorban pedig kisfeszültségű mérőhelyi szerelő (FAM) képzés is indul.

A felsoroltakon kívül továbbá még hatósági képzéseket is szerveznek az Oktatózone-nál. Ennek keretében lehetőség van tűzvédelmi szakvizsgát szerezni, ami számos gépészeti területen alapvető fontosságú, vagy belépő egy-egy további szakmához. Például legjobb tudásom szerint senkiből nem lehet hegesztő anélkül, hogy tűzvédelmi szakvizsgát szerezne. Szóval ez nagyon fontos és a legtöbbször nem is kihagyható lépcső. De persze mindemellett további hatósági vizsgákat is meg lehet szerezni itt, leginkább gépészeti témakörben. Elérhető többek között villamos biztonsági felülvizsgáló képzés, lehet itt nyomástartóedény gépészetet tanulni, ahogyan ennek a kezelését is el lehet sajátítani egy hatósági vizsga formájában.

Mindegyik felnöttképzés szerintem megéri, mert sosem lehet túl öreg az ember ahhoz, hogy továbbképezze magát. A legtöbb munkahely mindezt szerencsére támogatja is, tehát ha valakiben van tettvágy és egy támogató közegben tölti a mindennapjait, akkor minden esélye adott ahhoz, hogy elvégezhessen egy ilyen képzést. Ha pedig valaki ezzel szeretne jobb helyen elhelyezkedni, akkor annak is a legjobb lehetőségei vannak az Oktatózone-nál, hiszen itt a képzések nagyjából egy havi fizetés körül mozognak, tehát aki valóban szeretne fejlődni és haladni, az jó eséllyel össze tudja spórolni a tanfolyam összegét.

A felnöttképzés intézménye szerintem nagyon klassz dolog, mert mindenkinek kell a lehetőség a tanulásra. Az pedig, hogy ilyen jó helyen juthasson hozzá valaki a szaktudáshoz jó szakemberektől és megfelelő szakmai környezetben, szintén példaértékű. Én nagyon örülök, hogy őket választottam és bárki kérdezi, akkor jó szívvel ajánlom őket másoknak is, mert a tudás hatalom. Érdemes belőle minél többet szerezni.

felnöttképzés