Site Overlay

Múzeumba való lesz az régi energiahordozók felhasználása?

Engem az ipari dolgok érdekelnek, ez van. Még akkor is ilyen irányba érdeklődöm, amikor kultúrát fogyasztok és próbálok kikapcsolódni. Szeretek olyan tematikus múzeumokba, kiállításokra járni, amik az ipar fejlődését mutatják be például. És nagyon izgalmasnak érzem eltűnődni azon, hogy azok a dolgok, amik most a jelenünket adják, azok pont ide fognak szintén kerülni. Valakik majd itt, a múzeumban fogják nézegetni azokat az eszközöket, berendezéseket, amiket én még használok. Talán egy gáztűzhelyet is…

Mondjuk a fosszilis energiahordozók tényleg ide tartozhatnak szerintem hamarosan, egy bizonyos szeletén belül a világnak. Lehet, hogy hamarabb is, mint gondolnánk, hiszen a lakossági napenergia felhasználás például már most is utat tört, Magyarországon is. Már nem csak szélerőmű- és napelemparkok léteznek, hanem vannak olyan pályázati programok mondjuk, melyek a lakosságot is arra ösztönzik, hogy otthonra is vegyenek napelemeket! Most épp a https://napenergiapluszprogram.hu az az oldal, ahonnan tájékozódom folyamatosan. Mert ők elég aktuálisan elkalauzolnak ebbe a világba. Nem csak azt tudjuk meg, mik a napenergia plusz program feltételei, hanem még ismertető jellegű szakcikkeket is kapunk. Azokat is elmondják, amiket legalapvetőbb szinten is el kell sajátítani a napelemek ismeretéhez, de az elegendő tudás lesz akár rögtön pályázni is… Pláne, hogy a munkatársaik az elmélyülést igénylő dolgokban segítenek majd. (Főként a szerelésben magában – ehhez árajánlatot kell kérni, vagy visszahívást)

Tehát, a nevükben foglalt program egy lakossági felhívás. Családok vehetnek általa (a program, és egy esetlegesen elnyert pályázat által) olcsón napelemeket, és tárolórendszert is ezúttal! Bizony, már nem csak arra adnak támogatást, hogy legyenek energiatermelő egységeink, és nem csak az inverter kell hozzá. A napenergia plusz program feltételei közt van már az is, hogy akkumulátorokat is vegyünk! Ez például nagy haladás.

Hamar száműzzük majd a gázhasználatot mondjuk, ha megtapasztaljuk, milyen is az, ha önellátók lehetünk ezen a téren. Ráadásul sok tízmilliárd forintot szór most ki az állam, és az ilyen hasznos rendszerekkel igen sok családnak fog tudni segíteni, hogy önállósodjon. Mit jelent az önállósodás? Azt mondjuk, hogy függetlenedjünk a villamosenergia hálózattól! Villanytűzhelyet, mindenféle szórakoztató elektronikus eszközt kvázi ingyen használhatunk. (Ha jól értettem a leírásaikat, egyedül egy elektronikus fűtésrendszerrel nem számolhatunk a program számain belül – az talán pluszban a többi mellé nem férne bele)

Nem kell persze megijedni, nem fognak az elektromos szolgáltatói hálózatról lekapcsolni minket. Ugyan magunk fogunk magunknak termelni, de ha túltermelnénk is az energiát, annyira, hogy már az akksikkal sem tudjuk elraktározni azt, akkor még meg is veszi a feleslegünket az áramszolgáltató. És vehetünk még áramot tehát erőn felül is, a továbbiakhoz, ha kéne. Csak arról van szó, hogy ameddig el tudjuk látni magunkat, addig ezt megtehetjük nélkülük! Mivel tényleg nagyon nagy arányú támogatás hívható le (a kisebb arányú önrész felett), ez így nagyon hamar meg is térül. Óriásit lök ez tehát a haladás irányába, a zöldenergia használata felé.

Szóval, a napenergia plusz program feltételei a teljesíthetőség “nehézségét” tekintve alig érnek fel az programban nyújtottakkal. Mert utóbbiak sokkal nagyobb arányban érvényesülnek. Családosan lehet elvileg pályázni (bár felhívják a figyelmet az oldalon is, hogy még minden paraméter változhat), kell megfelelő házi infrastruktúra, 2 millió forint önrész, be kell ruházni a napelemek mellett akkumulátoros tárolásba is, de mindent összevetve a végén sokkal-sokkal többet kapunk. 4 milliós is lehet az a tétel, amit nem nekünk kell megfizetni! Üdv egy fenntarthatóbb, új jövőben, ami mindjárt a jelen lesz. Ha pályáztok, lehet, hogy akár pár hónap múlva a saját háztartásotok számára…

napenergia plusz program feltételei