Site Overlay

Unalmasnak tűnik, mégis rejteget valami érdekeset

Az emberiség nagyon sokszínű, életünk során rengeteg különböző egyéniséggel találkozunk. Az egyéniségeknek mind más és más az érdeklődési körük. Ebből érthető, hogy a világon számos hobbi van, olyanok is akár, amikre nem is gondolnánk talán. Így voltam ezzel én is, amikor osztálykiránduláson vettem részt, amelynek során meglátogattuk a Magyar Pénzmúzeumot Budapesten.

– De jó, még egy unalmas múzeum… – gondoltam magamban, melyről később kiderült, hogy ez nem teljesen így van. Sőt, alig tévedhettem volna nagyobbat.

A kirándulás során ugyanis megismerkedtem egy olyan dologgal, melyről eddig még nem is hallottam. Nem más volt ez, mint a numizmatika fogalma. És rengetegen foglalkoznak ezzel a dologgal az országban, például a regipenzfelvasarlas.hu is, akiknek ez komoly szakma.

Első hallásra el sem tudtam képzelni, mit is jelenthet ez a szó. A múzeumban sok érdekességet hallottam és láttam is róla, ám úgy felkeltette az érdeklődésemet, hogy a kirándulás után úgy gondoltam utána nézek a dolgoknak alaposabban. Természetesen az internetet hívtam segítségül, mint régi jó barátomat. A találatok között válogatva megláttam az említett oldalt, ami nagyon szimpatikus lett elsőre.

A numizmatika azon kevés hobbik közé tartozik, mely segédtudománnyá nőtte ki magát, hiszen kutatások során is szükség van rá. A numizmatikáról magáról rengeteg dolgot megtudtam, mint például, hogy több mint 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza az alkalmazása és, hogy ez “a királyok hobbija” nevet is magáénak tudhatja.Olvashattam még sok érdekességet arról, hogy mennyire sokszínű a numizmatika tudománya, továbbá, hogy milyen további segédtudomány szükséges az érmék meghatározásnál. Ilyen a heraldika-címertan; paleográfia-régi szövegek tanulmányozása és természetesen a földrajzi, kulturális és történelmi ismeretek sem ártanak.

numizmatika

Tovább böngészve az oldalon azt is megtudtam, hogy a numizmatikával egybeforrt már az érmék és régi pénzek kereskedelme. Aztán figyelmem átvándorolt az oldal logójára, majd rájöttem, hogy a Procopius Érmebolt honlapját nézem. A cég bő másfél évtizedet tud maga mögött, hazánk egyik legnépszerűbb érmeboltájról van szó, akik több ezer ügyféllel, valamint nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkeznek. Legfőbb elveiknek vallják a szakmaiságot, becsületességet, valamint a régi értékek tiszteletét. Bátran lehet hozzájuk fordulni, ha valaki esetleg ritka vagy régi pénzérméket vagy épp bankjegyeket keres. Nem csak vásárolni lehet azonban náluk, hiszen kölcsönösen ők is felvásárolnak! Más szempontok alapján értékelik és becsülik fel az érméket, mint például a régiségkereskedők, mivel szakkereskedőkről beszélünk. A numizmatikának külön szakágai is vannak, van ugyanis, aki csak egy bizonyos kor vagy éppen korszak pénzeit gyűjti.

Olvashatunk arról is, hogy milyen érmékkel és bankjegyekkel érdemes felkeresni őket, vagyis a fontos szempontokat, melyek alapján ők megvásárolják tőlünk az eladni kívánt régiségeket. Ezek nem másak mint az eredetiség, kor, tartásfok, anyag és ritkaság.

Hogyan állapítják meg, hogy mennyit is ér a birtokunkban lévő érme?

Egy értékbecslés során határozzák meg. Ennek első lépése a kormeghatározás, vagyis megfigyelik az érmén lévő ábrákat és feliratokat, így meg tudják határozni, hogy mikori és honnan származik. Ezután az érme állapotának felmérése és az eretiség vizsgálata következik, majd a tartásfok, melyből kiderül, hogy mennyire van jó állapotban, vagy éppen mennyit használták az érméket. Fontos továbbá megvizsgálni, milyen anyagból is készültek az pénzérmék. A vizsgálatok után már egyszerűen meg tudják nekünk mondani, mennyit is ér valójában a tulajdonunkban lévő pénz!