Site Overlay

Szabadtéri kiállítás, fotópiknik…

Én imádom az ilyesmit! Amint itt a jó idő, tavasztól vadászom rá, hogy hol rendeznek ilyet. Sőt, már az is eszünkbe jutott, hogy valahol, egy látványos helyen, mondjuk egy parkban szívesen tartanánk mi is egy kultúra és alkotóművészet köré csoportosuló “összegyűlést”. A hangulata ugyanis tényleg utánozhatatlan ennek – szépség és tavaszi, nyári derű a legjobb kombinációk tudnak lenni.

Viszont, ha sok embert vendégül akarunk látni úgy, hogy lehetőleg egy jó élményt is szerzünk nekik, hasznos, ha meg is kínáljuk őket. Papírpoharak, papírtányérok – honnan lehet ilyesmiket beszerezni nagy mennyiségben, ha netán büfé is lenne (komolyabb szervezésnél több is, akár büfékocsik sora)?

Van egy www.hunniakristaly.hu nevű oldal – na ők például ezzel (is) foglalkoznak. És ők mondjuk tényleg a nagyobb volumenű ellátásért felelősek többnyire. Az ehhez szükséges dolgok leszállításáért, pontosabban. És nem csak ezen az általam emlegetett könnyed vonalon, elegáns éttermi cuccokban is otthon vannak, bár a termékeik sora többezresre nyúlik, szóval még mindig nem sikerült érzékeltetnem megfelelően, milyen társaság az övék. Tudjátok mit? A legegyszerűbb, ha megnézitek magatok, mondjuk ide kattintva: hunniakristaly.hu.

Papír tálcákat, műanyagmentes papírpoharakat (kávésat és nagyobbat is annál), street food-os papírtálcákat, hamburger papírdobozokat, dizájnos zsírpapírt mondjuk szalmakrumplihoz, muffinpapírt és minden ilyesmit is fogtok találni. De ismétlem, az éttermektől a hotelekig, mindenféle vendégellátóhelyre gondoltak. Hogy kiemeljek a “túloldalról” egy példát: 5 év pótlási garanciával kínálnak kelyheket, tálakat. A dekorációhoz vannak gyertyatartóik, akár az 50-100 ezer forintos árkategóriában. Ha valaki az exkluzivitásra törekszik. Ugyanitt rusztikus mécsestartó, és minden ilyesmi.

Megint egy kicsit más vonal: badellák, ételmozgatáshoz. Amikor a konyhán belül (mondjuk a főző helyiségtől a tálalóig) kell mozgatni az ételt, hőmérséklet-változás nélkül. Vagy mondjuk, pizzaszállító termoláda, a valódi hordozáshoz.

Talán kár volna tovább szaporítanom a szót, ez egy óriási kereskedés, ami keni-vágja a főzés és vendéglátás mibenlétét, mindenestül. A két legnagyobb magyarországi városban vannak jelen üzletekkel, Budapesten és Debrecenben. A világpiac egészéről importálnak, vannak termékek, amiket hazánkban kizárólagosan, és a lényeg, hogy körültekintően. Kitapasztalták, mire van nagyrészt szükség, mi az a minőség, amit itthon elvárnak, elvárunk és tehát vendéggel érintkező, de vendégekkel nem érintkező dolgaik is akadnak jócskán. Hogy a háttérben, nagyobb konyhákban is segítsék a munkát a kollégiumi menzáktól az éttermekig.

Mi, ugyan nagyon kicsiben vágunk bele most valami ilyesmibe, még csak nem is mondanám, hogy tartósan. Mert nincs ilyen hosszútávú tervünk, de máris beleszerettem ebbe a világba. Ebbe (is), az eredeti szenvedélyünkön túl. Mert a hunniakristaly.hu igazán magával ragadó utazásra hív. Szolgáltatnak a webshopon kívül híreket a vendéglátást érintően mindenhonnan. Van az oldalukon olyasmi, mint vendéglátós szlengszótár, bár-szakszótár, vagy gasztronómiai enciklopédia. Ha most választanék hivatást, megnyugtatna, hogy vannak ilyen gondos helyek Magyarországon, melyek egy ilyen szakma széleskörű kiszolgálását tűzték ki célul. Így könnyebb volna akár bátorrá válni éttermet is nyitni. Sajátot. És ha ennyi esztendőn, sőt évtizeden át tették a dolgukat sikerrel a Hunnia Kristálynál, abból már megérthető, Magyarországnak miért ekkora a turisztikai vonzereje, és miért vagyunk ilyen jók abban a bizonyos műfajban, mint a vendéglátás. Professzionalizmus felsőfokon a hunniakristaly.hu-n!