Site Overlay

Tökéletes esküvői fotóst keresel? Nekem van egy tippem!

Őszintén szólva elég magamnak való gyerkőc voltam, így jóformán a kezdetektől fogva olyan elfoglaltságokra koncentráltam, amihez nem kell túlzottan nagy társaság vagy szociális élet. Így kötöttem ki pikk-pakk a művészeteknél és múzeumoknál. Nagyon sok téren kezdtem el tájékozódni, attól sem rettentem el, hogyha egy-egy kiállításért külföldre kellett utaznom és tanulmányokat is ilyen irányban kezdtem el folytatni. Persze kénytelen voltam később valamelyest legyűrni magamnak valóbb természetemet és többé-kevésbé nyitni a világra, hiszen ebben dolgozni egészen mást jelent mint műkedvelőként csak a témával foglalkozni. Múzeumi foglalkozásomnak köszönhetően nem sokkal később már rendszeresen kellett külföldi utakat is tennem, amiket amúgy a mai napig borzasztóan élvezek. Nagyon sok készséget is elsajátíthattam, amelyek a hétköznapok során is jól jönnek, nem mellesleg a nyelvtudásom is ugrásszerűen fejlődött – angol mellett németből is sikerült levizsgáznom, de más nyelven is megértetem magam.

De nemcsak ilyen téren tudtam hosszú távon profitálni álomszakmámból, hiszen ennek hála ismertem meg jelenlegi páromat és most már férjemet is, Gergőt. Kapcsolatunk igazából munkakapcsolatból, majd barátságból nőtte ki magát, de azt hiszem, így volt a legjobb – jobban ismerjük már egymást lassan, mint a saját tenyerünket. És ugyan sosem terveztem, hogy valaha is megházasodom, mégiscsak “beadtam a derekam”, mikor néhány év után megkérte a kezem – persze ezzel együtt egy nagy szervezési nyomás is nehezedett ránk. Nem akartunk nagy esküvőt, de aki már szervezett ilyet, az pontosan tudja, hogy egy kisebb esküvő körül is sok a tennivaló, akkor is, ha a minimalizmusra törekszik az ember – már amennyiben olyan maximalista egy pár mint mi. Anyakönyvvezető, időpontfoglalások, helyszín, a különböző designelemek, vacsora, étterem… nem is beszélek a meghívók kiküldéséről, no meg természetesen a vendéglistáról, ami szerintem az egyik legkényesebb pontja egy esküvőnek.

Persze csak az egyik: a másik – számomra legalábbis – az esküvői fényképek elkészítése, merthogy introvertáltságomhoz illően nem én vagyok a fotogén emberek prototípusa, és és akkor még szépen fogalmaztam – nehéz rólam olyan képet készíteni, ami nekem is tetszik és fel tudok oldódni a fényképész társaságában. Szerencsére egy barátnőm hasonló helyzetben volt, így mikor a téma az esküvői fotós felé terelődött, rögtön volt is egy szuper javaslata! Kicsit szkeptikus voltam ugyan, hiszen nagyon kényesen álltam hozzá az egészhez, az is átfutott már a fejemen, hogy hagyjuk a csudába a fotóst, elvagyunk mi anélkül is, a rokonság valószínűleg úgy is a saját, pixelesre nagyított fényképeiket fogja nézegetni évekkel később, ha egyáltalán le nem törlik azokat.

Száz szónak is egy a vége: esküvői fotóst találni minden, csak nem egyszerű. Mármint jót találni, mert bizony tele van már a közösségi média is önjelölt profi fotósokkal, akik amúgy még szélcsendben sem tudnának éles fotót készíteni egy virágról sem. Viszont ahogy megnéztem a barátnőm által küldött esküvői fotós, Szoboszlai Kriszti oldalát és az ott szereplő képeket, őszintén megmondom, eloszlott szinte minden kételyem: elképesztően szép portófiót tudott összeállítani, ráadásul változatos témákba, nem kizárólag esküvői fotósként munkálkodik, viszont minden általa vállalt munka profin volt kivitelezve, ezzel is mutatva sokoldalúságát – hiszen vállal még családi, gyermek, fine art, portré, glamour és kismamafotózást is, így szinte bárki megtalálhatja azt, amire neki éppen szüksége van.

Ha Szoboszlai Krisztit választjátok esküvői fotósotoknak, biztosak lehettek benne, hogy nem csalódtok: természetesen már a Nagy Nap előtt is leegyeztettek mindent az egyéni preferenciákról, az elképzelésekről és a menetrendről, amennyiben az ismert. Akkor sem kell aggódni, hogyha a foglaláskor még nem biztos a napi menetrend, hiszen a fotóst is mindig jó előre le kell foglalni, amikor jellemzően még bőven alakulóban van a nap szervezése – viszont megfelelő rugalmassággal ezt is tudja kezelni. Vannak arról is horrortörténetek, hogy a jellemzően amatőr, önjelölt fotósok már-már vendégként viselkednek; viszont itt ez sem történhet meg, hiszen a fényképész kifejezetten ügyel arra is, hogy mint fényképész legyen jelen.

Az ár itt sajnos kevésbé behatárolható mint más szolgáltatásoknál, hiszen az esküvői fotózás mindig is egy kifejezetten speciális terület; nagyban függ a végösszeg attól, hogy pontosan hány órás intervallumban kell jelen lennie, hány fénykép készül, hány fényképnél kell elvégezni a különböző utómunkákat, na meg persze az esetleges utazás… viszont annyit elmondhatok, hogy esküvője nincs minden nap az embernek és az ő munkája bőven megéri a pénzt – nyugalmat is kaptok cserébe, azt a nyugalmat, amikor nem kell aggódnotok végre legalább egy dolog miatt.

Az esküvő előtt nagyon sokan szeretik a jegyesfotózást és/vagy az úgynevezett kreatív fotózást is, amire szintén van lehetőségetek Szoboszlai Krisztinél! Szintén szuper képek készülhetnek, olyanok, amelyeket nézegetve biztos, hogy boldogan fogtok visszagondolni az eseményekre. A kreatív fotózást nem véletlenül nevezik kreatívnak, viszont sok helyen szinte teljesen a párokra hárul a feladat, hogy kitalálják, mit is szeretnének pontosan – pedig lássuk be, hogy egy szakértő, aki már jó pár ilyen sorozaton túl van, jó eséllyel sokkal jobban tudja, hogy milyen lehetőségek vannak és milyen alapkoncepciók illenének az adott párhoz; itt viszont ez a veszély nem fenyeget, biztosan szuper szakmai segítséget kaptok a fotózás egész időtartama és az előkészületek, utómunkák során egyaránt.

A profizmust a honlapon, vagyis a szoboszlaikriszti.hu-n is megjelentetett, számos jó vélemény bizonyítja, amit mi is alá tudunk támasztani. Rajtunk kívül, mint kiderült, ismerősi körünkből is többen készíttettek már sorozatot Nála, különböző tematikában és egy rossz véleménnyel sem találkoztunk; pedig hozzánk hasonló, igen kritikus baráti körrel áldott meg minket a sors, így mi is belevágtunk. Csalódnunk nekünk sem kellett, bár ennyi jó előzetes visszajelzés alapján érdekes is lett volna – viszont minden elvárásunkat felülmúlta, hiszen nem csupán az előkészületektől ment minden úgy, ahogyan az a honlapon és a nagykönyvben is meg van írva, hanem a fényképek is elképesztően szépek lettek. Persze ez határozottan jó, viszont ez okozott némi morgolódást is – hiszen így már borzasztóan nehéznek bizonyult a választás!

Ennek köszönhetően végül jócskán túlléptük az az előzetesen kitervelt limitet a rendelt képekben is, amit eleinte terveztünk, de egy pillanatig sem bánjuk. Szerencsére a rokonok és barátok is ugyanolyan elégedettek lettek mint mi, ez pedig nagy szó, ezt szerintem mindenki tudja jól. Mondanom sem kell talán, hogy azóta is mindenkinek őt ajánljuk, ha esküvői fotósra van szükség, na meg akkor is, ha nem – mert nekünk is volt már nála pár utunk az esküvői fotókon túl is, hiszen jó fényképekre több helyzetben is szüksége van az embernek.

Nem is húzom tovább a szót: ha a tökéletes esküvői fotóst kerested, ne is keress tovább, mert megtaláltad!

esküvői fotós