Site Overlay

Kiállított gumiszőnyeg

Pár évvel ezelőtt voltunk egy kiállításon a Szépművészeti Múzeumban. Nagyon vártuk már, hogy az unalmas, téli hónapok szürkesége után egy kis kultúrában is lehessen részünk. A bejárathoz megérkezve igencsak meglepődtünk: egészen a Hősök terének egyik sarokpontjáig állt a sor. Nem gondoltuk volna, hogy az elkényelmesedett, 21. századi életmód elterjedtsége ellenére ilyen nagyfokú művészeti érdeklődéssel fogunk szembesülni. Mindenesetre, legalább végre némi pozitív csalódás ért minket.

Az egyik kiállítóterembe belépve egy a kígyózó sornál is szokatlanabb látványnak lehettünk szemtanúi: a gyönyörűen megfestett és bekeretezett műalkotások alatt ugyanis egy sötét szőnyeg volt leterítve, amely sem anyagában, sem pedig stílusában nem illett a tárlat darabjaihoz. Pontosan úgy nézett ki, mint az a gumiszőnyeg, amelyet nagybátyám vásárolt nemrég az autofelszerelesek.hu nevű oldalról, imádott autójához.

A kedves rokon a “vétel” után legalább annyit beszélt kocsija legújabb tartozékáról, mint a múzeumi tárlatvezetőnk az egyik legapróbb festmény több évszázados, viszontagságokkal teli történelméről, amely egyébként senkit nem hozott lázba túlságosan.

Áradozott arról, hogy a Rezaw magasperemes gumiszőnyeg milyen praktikus, és, hogy mennyire örül, hogy amellett döntött: sikeresen védelmet nyújt az utastérbe kerülő olyan szennyeződések ellen, mint pl. egy leejtett szendvics, valamint a cipőnkön alattomosan megragadó sár. Ráadásul, az autó kárpitját vadiúj köntösbe bújtatja: vagyis úgy néz ki, mintha soha nem is használták volna azelőtt. Ezt az esztétikai extrát pedig nagybátyám különösen szerette a gumiszőnyegben, mivel számára az igényes megjelenés az egyik legfontosabb szempont a döntéshozatalban, az autofelszerelesek.hu-n pedig csak ízléses kiegészítőkkel találkozhatunk.

Hozzátette még, hogy maximálisan méretpontos kialakítása miatt nem csúszkál el a helyéről: így pl. nem kell aggódnia, amikor a 10 éves unokatestvérem atlétákat megszégyenítő mozdulatsorral közelíti meg az autó egyik ülését, valamint a kocsi padlójának vonalához is nagyszerűen igazodik. Ezenkívül, kifogástalan, gyári minőségű gumi anyagból készül, amely szagtalan is, tehát semmilyen kellemetlenséggel nem árnyékolja be az utazás önfeledt örömét.

Hosszas dicséret-özönét kiegészítette még azzal, hogy a gumiszőnyeg higiéniájával is rendkívül meg van elégedve: a Rezaw magasperemes gumiszőnyeg ugyanis könnyedén tisztítható. Nem kell hozzá más, mint némi önerő és víz, és máris kész a makulátlan utastér. Ami miatt azonban a leginkább örül annak, hogy annak idején rátalált az autofelszerelesek.hu-ra, az az, hogy többé nem kell idegeskednie az autójába jutó sár vagy hó zavaró jelenléte miatt, hiszen a gumiszőnyeg felfogja őket akár egy szúnyogháló a különféle rovarokat.

Noha a kiállítás többi termében már nem találkoztunk össze sötét, gumihatású szőnyegekkel, mégis nagyon megmosolyogtam az egész élményt. Kellemes érzéssel töltött el, hogy egy múzeumi tárlat egy véletlen részlete éppen a nagybátyám gumiszőnyeghez “írt” ódáját juttatta eszembe.

Nem is volt kérdés: úgy határoztunk, hogy a remekművek szemrevételezése után rögtön meg is látogatjuk őket. Nagybátyám a szokásos, széles mosolyával fogadott, és kb. 10 percet bírt ki anélkül, hogy ne beszéljen az autójáról. Tréfásan megkérdeztem természetesen, hogy megvan-e még a híres Resaw gumiszőnyeg, mire azt felelte, hogy “Persze, hogy megvan! Jobb, mint új korában!”