Site Overlay

Az idegenvezető munka nem könnyű pelenkás gyerekkel

Az első bejegyzésben talán olvastátok, hogy mennyire elégedett voltam a prágai idegenvezetővel: őt Péternek hívták, és Prágát tényleg kente-vágta. De nem csak Prágát, azt mondta, hogy saját maga szervezett utakat Krakkóba többször is, emellett Szarajevóba, Lvivbe (régi magyar, vagy legalább is osztrák-magyar neve Lemberg, mai Ukrajnában) és Bulgáriába is. Én Krakkóba és Prágába jutottam el, sosem felejtem el ezeket. Ezek az utak vettek rá részben, hogy később nagy utazó legyek. Már Európán kívül is sokat utaztam, főleg Dél-Kelet Ázsiában, Dél-Amerikában, volt Szovjetunióban és egy kicsit Afrikában.

De vissza az idegenvezető témára: Péter mondta, hogy egy gyereke van (most már kettő, ha jól tudom), és mennyire nehéz volt idegenvezetőként dolgoznia. Ún. kiutas idegenvezetőként sok irodának dolgozott, és ahhoz, hogy több napos, “vállalható” (az ő szóhasználata) túrákat kapjon, át kellett esnie a tűzkeresztségen: alvás, vagy legalább szállás nélküli túrák, velencei karneválra, Krakkóba, Prágába, minden felé. Aztán az egy napos bécsi adventek, plitvicei kirándulások, hát nem könnyű. És ezeket a túrákat nem fizetik meg a legjobban: hiszen rengeteg vendég nyugdíjas, akik nincsenek igazán eleresztve, sokaknak a legnagyobb motiváció ezeken az utakon az ár: eszükbe sem jut, hogy létezik hozzáadott érték az idegenvezető vagy a buszvezető személyében vagy a borravaló szó létezik, hanem csak olyan kirándulásra fizetnek be, amely garantáltan olcsóbbnak kell, hogy legyen, mint ha egyénileg mennének.

De a kihívás nemcsak a túra és a vendégek jellege, hanem a kiszámíthatatlanság egyes esetekben. Sok idegenvezető beugrósként dolgozik és így lehetne nagyon “cool” ajánlatok, például “Holnap indulsz Kambodzsába két hétre csoporttal?”, de míg ez jó kör lehet 22 évesen – vagy végülis bármikor nem is életkortól függ ez -, kis gyerekkel vagy gyerekekkel, főleg, ha a partnernek is van bármiféle élete és beosztása, ez nem működőképes már. Beugrások nélkül pedig sokszor nagyon nehéz összehozni elég munkát egész évre.

Péter említette a LORD Shop nevű webáruházat a pelenka téma kapcsán. Egy kisgyerekkel is megtapasztalja az ember, hogy bizonyos dolgokat MUSZÁJ beszerezni, és ha lehetséges, nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Kisbabával pelus nélkül nagyon nem könnyű az élet… És a pelus nem is olcsó mulatság: egy pelus ára általában 40-120 Ft között van (minél nagyobb, annál drágább, de nagyok a különbségek az egyes márkák és dobozméretek között, általában a nagyobb dobozban a pelus darabárra olcsóbb) és egy gyerek kb. 3 éves koráig hord pelust, ez 3 x 365 = 1095 nap, naponta mondjuk 5 pelussal számolva egy gyerek 5500 pelust használ el életében. Tehát valahol 200 és 600.000 Ft közötti összegről beszélünk pelus költségként, és ha olyan pelenkát találunk, amely 1 Ft-tal olcsóbb a másik márkánál, akkor több mint 5000 Ft-ot spórolunk gyermekünk élete során. Mi következik mindebből? Figyeljünk oda az árra!

A pelus nem olyan, mint egy új autó vagy egy ruha: nem kell, hogy státuszszimbólum legyen, egyáltalán. Bár a nevelésben fontos, hogy sok kérdésben ne a gyerek döntsön, a pelus szerintem nem tartozik ide: amíg kényelmes, jól elvan benne a gyerek, az olcsóbb pontosan ugyanannyira jó, mint a márkás.

A LORD Shop kínálatában rengeteg különböző pelenkát találunk alacsony áron is. A három fő pelus típus, amelyik elérhető, a “normális” pelus, a bugyipelenka és az úszópelenka. Az utóbbi egyszerű: ha pelusos gyerekünket vízbe visszük, ez a megoldás. A normál és a bugyipelenka között eltérnek a vélemények: egyesek szerint a bugyipelenka jobban tart és kényelmesebb a gyereknek (és az biztos, hogy nem ronthatjuk el a méretet, azaz nem tudjuk túl szorosra vagy bőre állítani, hiszen egyáltalán nem tudjuk beállítani, ha csak az anyag széthúzása annak nem minősül), míg mások abszolút impraktikusnak tartják, mert csak úgy lehet feladni a gyerekre, ha előtte levesszük a nadrágját. Ha valamelyiket nem próbáltuk még, érdemes kipróbálni: itt is szerintem fontosabb, hogy mit gondol a gyerek, mint a szülő vagy nagyszülő. Bár tapasztalatom szerint semmit nem gondol a gyerek, jó az neki, amit kap.

Maguk a pelusok mellett vásárolhatunk ebben a webshopban pelenkázó lapot és alátétet is, ezek mind otthon, mind esetleges utazás során jól jöhetnek! Ja, és most látom, a nadrágpelenkákról el is feledkeztem! És bár magyarul a két terméknek azonos a neve, nekem mindig meglepő textilpelenkát is találni a pelenka fül alatt: de persze logikus, néhány évtizeddel ezelőtt, amikor az egyszer használatos pelenka nem létezett, a textil volt az eredeti (és egyetlen) jelentés.

A legolcsóbb pelus kiszerelések (a textilpelenkák után) a 10 db-os úszópelenkák (érdekes, azt hinné az ember, ezek a legdrágábbak, mivel olyan speciálisak!), van egy 8 darabos kiszerelés is XL méretben, talán “kóstolónak” vagy a szobatisztaság elérése előtti időszakra, majd a hagyományos kiszerelések 30-35 darabosak (a kisebb pelusból mindig több fér ugyanakkora csomagolásba), hasonló árban vannak a Gold Star, a Doffio (20%-os akciósan) és a Yess Baby termékek. Darabra mérettől és márkától függően 30-45 Ft közé esik egy pelus ára.Ebben az árkategóriában találjuk a New Sleepy brand-et is és a Flovell nadrágpelenkát is. A kicsit nagyobb csomagméret 40-44 pelust tarrtalmaz, ezek szintén Flovell nadrágpelusok, akár a legkisebbeknek is (3-6 kg közötti a legkisebb “súlyosztály”).

Ekkora csomagban találjuk a Sleepy Natural Ultra Sensitive Bambusz nadrágpelenkákat is, amelyben valódi bambuszt találunk, amelynek rostjai segítenek elvezetni a nedvességet. Ezen a prémium minőségű erméken nedvességjelző csíkot is találunk, ami seíthet az “új” szülőknek és akár pénzt spórolni is, ha nem a szokásos “4 óránként csak azért is pelust cserélünk” szcenáriót követjük, hanem akkor cserélünk, amikor az tényleg tele van.

Árban kicsit feljebb “merészkedve” találunk Sleepy JEANS típusú bugyipelenkát, amely kék színével (és nevével) farmerre emlékeztet. Sőt, nemcsak emlékeztet, hanem ez valóban farmer pelus, amelyet a cég divatos babáknak ajánl otthonra, vagy kintre is. Nyáron így nem kell semmit a pelus fölé venni, elég egy póló, alulra a pelus, és indulhat a játék, ismerkedés, futkosás: bármi, amit kicsinyünk szívesen csinál. De azért nem kell eget rengető árakra gondolni, a 30 darabos csomag 2300 Ft-ba kerül, ez pelusonként kicsivel 76 Ft alatt marad… Kipróbálni vagy egy különleges alkalomra érdekes lehet.

Ha pedig mindent beletettünk a kosarunkba (virtuálisan), csak egy-két kattintásra vagyunk attól, hogy házhoz szállíttassuk a termékeket otthonunkba a GLS futár vagy a LORD Shop saját futárja, a “túrajárat” szolgáltatással: ez utóbbi akkor lehetséges, ha olyan településen lakunk (14 budapesti kerület + több tucat település a környéken), ahová kimegy a futár. És az utóbbi esetben nézzünk rá előre a menetrendre, nehogy sürgősen rendeljünk, amikor a járat csak 6 nap múlva érkezik…

pelenka