Site Overlay

Modern terek a múzeumi kiállításon

Én személy szerint nagyon szeretem a múzeumokat. Az emberek többsége mérhetetlenül unalmas helynek tartja őket, ahol semmit nem lehet csinálni és értelme sincs, mert csupa olyan dolgot nézünk, amit mi is meg tudtunk volna csinálni. Ez jellemzi általában az emberek attitűdjét a modern művészethez, hogy csak azt látják benne, hogy mennyire modern és emberközeli, egyszerű. Bezzeg a régi festmények, na azok néztek ki valahogy, de ezek a mai firkák… Még hogy művészet…

A művészet gondolatokat ébreszt az emberben

Na ezzel egyáltalán nem értek egyet. Nem attól lesz valami művészi vagy jó és érdekes, mint műtárgy, hogy évekig vagy évtizedekig készül és egyszerűen leutánozhatatlan. A művészetnek szerintem a gondolatébresztés a célja, hogy elgondolkoztassa a szemlélőt és ne érjen véget a múzeumlátogatás az épületből kilépve, hanem kísérje el egy darabon a befogadót a műalkotás és a művész világnézete, üzenete. Nem elég csak megcsodálni a múzeumokban kiállított tárgyakat, festményeket, szobrokat; gondolkozni is kell rajtuk, megérteni őket, ez pedig nem megy nyitottság nélkül, beszűkült gondolkodással és nagyon erős elutasítással.

A fürdőszobában van a fél életünk

Nekem is szükségem volt a nyitottságra a legutóbbi múzeumlátogatásom alkalmával, mert szokatlan kiállítással találkoztam. Az volt a tárlat koncepciója, hogy mindennap használt, hétköznapi tereket és szobákat mutatott be, csak egy kicsit megkavarva a berendezést és a bútorokat. Volt ott minden, zuhanyfülke a konyha közepén, ágy a lépcsőházban, tűzhely a mellékhelyiségben, fotel a spájzban és így tovább. Nekem a fürdőszoba tetszett a legjobban, mert úgy volt berendezve, hogy nem lehetett eldönteni, hogy tényleg csak fürdésre használja-e az ember vagy pedig konkrétan ott él.

Ezer dolgot csinálunk a fürdőszobában és észre sem vesszük

Ahogy nézelődtem a furcsa fürdőszoba és társai között, egyre inkább az volt az érzésem, hogy végülis igaza van a művésznek. Mert nem csak a szigorúan vett funkcióiknak megfelelően használjuk a szobákat, hanem sokkal több mindent csinálunk bennük. Például a fürdőszobában indul a napunk, ott is zárul, napközben is meglátogatjuk, minden személyes higiéniai termékünk itt van, itt sminkelünk, itt tisztálkodunk, itt lazítunk egy pohár borral és egy jó könyvvel, itt romantikázunk a teamécsesek között és itt fürdetjük a kutyát is. Gyakorlatilag szinte itt élünk, rengeteg mindenre használjuk a fürdőszobát.

A jó berendezés az alapja mindennek

Ahhoz, hogy mindezekre a feladatokra alkalmas legyen, jól kell berendezni a fürdőszobát. Egyrészt, figyelembe kell venni a hely adottságait, a világosságot, elhelyezkedést, nagyságot, osztottságot, másrészt pedig a saját természetünket, igényeinket és életmódunkat. Hiszen teljesen felesleges egy zuhanyozni szerető, rengeteg krémet és tusszert használó egyénnek egy hatalmas kádat berakni a fürdőszobába, de csak egyetlen polcot mellé. Ha pedig kicsi a fürdőszoba, ezt nem is lehet megtenni. Úgyhogy okosan kell berendezni a fürdőszobát is, maximálisan ki kell használni a teret és úgy kell búrotokat vásárolni, hogy azok passzoljanak a megálmodott összképbe, de funkcionálisan működjenek.

A fali fürdőszoba szekrény megoldja a tárolási gondjainkat

Az egyik legpraktikusabb fürdőszobai bútor szerintem a fürdőszoba szekrény fali kivitelben. Nem veszi el a helyet a padlón, így, ha elég magasra tesszük, még egy mosdó vagy pad is befér alá. Választhatunk beépített vagy nem beépített változatot is, megint csak a rendelkezésünkre álló hely alapján. Ha valaki nem tárol sok mindent a fürdőszobájában, elég lehet egyetlen fürdőszoba szekrény is, de akár ki lehet egészíteni polcokkal vagy egy másik szekrénnyel a mosdó alatt, és máris rengeteg tárolóhely áll a rendelkezésünkre. Ha valaki nagyon igényes és szereti a rendszert a dolgokban, akkor érdemes bútor szettben gondolkodnia, mert így minden bútor passzolni fog egymáshoz, egységes lesz a szoba összképe. Persze a bútorok színét nem csak egymással kell egyeztetni, hanem a fal színével és a csempével is, hogy harmonikus legyen az összhatás. Ezért nagyon fontos, hogy ne impulzívan vásároljuk meg a bútorokat, gondosan tervezzük meg, hogy milyen bútort keresünk, milyen színben és hova fogjuk tenni. Az internet a segítségünkre lehet, el sem kell hagynunk az otthonunk kényelmét és máris szétnézhetünk a fürdőszoba bútorok világában.