Site Overlay

Apu, a múzeumlátogatás és a napelem inverter története

Amióta felköltöztem a fővárosba (ennek lassan 10 éve) a szüleim egyre többet mozdulnak ki, és látogatnak meg Budapesten. Apukám már nyugdíjas, így neki valóban kitelik a szabadidejéből is. A legtöbbször a múzeumok érdeklik, és egy-egy kiállításhoz köti általában a látogatásának idejét.

Legutóbb az Elektrotechnikai Gyűjtemény állandó kiállítását nézte meg, míg én munkában voltam. Napközben megírta, hogy mennyire szuperül érezte magát és egy linket is küldött, hogy erről majd beszéljünk a vacsoránál: https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter

A linkre kattintva láttam, hogy egy napelemrendszer kiépítésével foglalkozó cég honlapját küldte el Apu. Ismerem már eléggé annyira, hogy tudjam, ha egy linket elküld, akkor azt valóban alaposan át kell tanulmányozzam, mert nincs apelláta, a témáról beszélni kell.

Tartottam egy kávészünetet munkában, és gondoltam, hogy majd átpörgetem a cikket. Vittem a jegyzetfüzetem, hogy a főbb gondolatokat le tudjam jegyezni. Azt tudtam, hogy Apu gondolkodik már egy ideje a napelemrendszer kiépítésén, de azt nem, hogy ennyire aktuális a dolog. Így különösen fontosnak tartottam, hogy én is alaposan átrágjam a témát. Erre persze a kávészünet vajmi kevés volt.

No, de nézzük a PENTELE SOLAR Kft. honlapját. Napelemrendszerek beépítésével foglalkoznak. Elsősorban Sharp Solar napelemeket forgalmaznak, amelyekhez főként német SMA gyártású intervereket biztosítanak.

Mi is az az inverter?

Tulajdonképpen a napelemes rendszert az inverter működteti. Fő funkciója, hogy a napelemes panelek által termet egyenáramot átalakítsa váltóárammá, amellyel a háztartási eszközeinket működtetni tudjuk. Kicsit szakmaibban fogalmazva az inverterek alakítják át villamosenergiává a panelen keresztül a napfénnyel érkező elektromágneses sugárzást. Tulajdonképpen akkor még könnyebben megérthetjük, ha az angol kifejezést magyarra fordítjuk, jelentése áramátalakító.

Ezen felül azonban, köszönhetően a technikai fejlődésnek, egy modernebb inverter optimalizálja az áramtermelést, tulajdonképpen folyamatosan monitorozza az elektromos hálózatot. Tekinthetjük ezt egyfajta adatgyűjtésnek is. Ezáltal biztonsági és védelmi funkciót is ellát, az áramkimaradás a legjobb példa erre, hiszen ekkor az esetleges károsodástól védve a rendszert, leáll.

De milyen invertert érdemes választani?

A választás előtt az első és legfontosabb lépés, hogy megnézzük az adott szolgáltató milyen inverter beépítését engedélyezi. Az engedélyezett inverterek listája minden esetben letölthető a szolgáltató honlapjáról. Ebből a listából kell tovább szűrni a végső választáshoz. Fontos szempont az is, hogy mekkora fogyasztást kell kiszolgálnia a rendszernek, mert ettől függ a napelemrendszer megfelelő működése.

Ezt követően a döntési fázis következő lépése jön, aza kiválasztani a működési elvet. Tudni kell, hogy nem minden inverter passzol minden napelem rendszerhez.

Három különböző működési elvet különböztetnek meg, vegyük sorra őket.

Hálózatra tápláló rendszer: ezt a hagyományos rendszernek is nevezik. A napelem panelekből érkező energiát átalakítja a hálózatba kerülő árammá. Ugyebár, a napenergia nem tekinthető egy állandó energiaforrásnak. A napsütéses órák számától és a napsütés erősségétől is függ, hogy mennyi áramot képes termelni a napelem rendszerünk. Mivel az egyenletességet önmagában a napelempanelek nem biztosítják, szükség van az inverterre, ami kvázi átkonvertálja és a megfelelő formában betáplálja a közműhálózatba is a keletkezett elektromos áramot.

Szigetszerű rendszer: az inverter ez esetben az akkumulátorokban eltárolt egyenáramot alakítja át a háztartási eszközök működéséhez szükséges váltóárammá.

A hibrid rendszer pedig az előző kettő kombinációja, hiszen egyszerre csatlakozik a hálózati áramkörre és az akkumulátorokra. Alapvetően az akkumulátorokból biztosítja a háztartás számára az elektromos áramot, de amikor szükséges, például a téli hónapok során borúsabb időben vagy éjszaka, akkor a rendszer rácsatlakozik a szolgáltató áramkörére. Ezzel tudja biztosítani a háztartás egyenletes elektromos árammal történő ellátását.

A PENTELE SOLAR Kft. a hagyományos, hálózatra tápláló rendszert javasolja, elsősorban az akkumulátorok rövid élettartama miatt, amely csökkenti a napelemrendszer megtérülési idejét.

Megéri napelemrendszerbe befektetni?

A válasz, egyértelműen igen! Ahogyan nézem az információkat, csak megfelelően kell összerakni a napelemes rendszert, amiben az inverternek van kulcsszerepe. A német gyártású SMA inverterre 5 év garanciát vállalnak, amely meghosszabbítható akár 10, de akár 15 évre is. Ezzel párhuzamosan a napelem panelekre 25 év garanciát vállalnak.

Az inverter működésében a hibafaktor a varisztor meghibásodása. A varisztor azért felel, ha túlfeszültség (pl. villámcsapás esetén) keletkezik, akkor a rendszer mégis megfelelően működjön. Tehát egyfajta védelmi funkciót lát el. Azonban meghibásodása előfordulhat, ezen nem is szépítenek a honlapon. Azonban garantálják, hogy ennek javítási, esetleges csereköltsége nem avatkozik bele a napelemrendszer megtérülési folyamatába.

A napelemrendszer megtérülési idejét egyébiránt 10 évre teszik, tehát további 15+ évre az ember mentesül a villanyszámla fizetése alól. Arról nem is beszélve, hogy az ökológiai lábnyomát mennyivel csökkenti.

Apu tulajdonképpen miért is küldte a linket?

Munka után Apuval otthon főztünk és közben elmesélte, hogy milyen volt a napja. A múzeumban összebarátkozott a teremőrrel, és mint kiderült, igazán otthon van a napelemes rendszerekkel kapcsolatos témakörben. Apu persze azonnal elmesélte neki, hogy ő is ezen gondolkozik egy ideje. Tulajdonképpen ezzel a beszélgetéssel el is indult a lavina.

Apu vacsora után kérte, hogy nézzük meg együtt a honlapot, mert látta, hogy lehet ajánlatot kérni. Igen, tudja, hogy budapesti a cég, de biztosan vállalnak vidékre is munkát. Anyut napközben már riasztotta, hogy gyűjtse össze az elmúlt 15 hónap villanyszámláját, mert az kelleni fog az ajánlatkéréshez. Még jó, hogy ők is átálltak már évekkel korábban az elektronikus számlázfizetési rendszerre, így Anyunak nem volt túl nehéz dolga, meg is küldte Apunak a számokat. Természetesen kWh mértékegységben és Forintban is. Apu szerint nem szabad felületesnek lenni ilyen komoly témában.

A honlapon valóban lehet gyorsított árajánlatot kérni. Apuval így el is küldjük az adatokat, és tervezzük a következő lépéseket gondolatban.

A továbbiakat már Apunak egyedül kell menedzselnie, mert holnap visszautazik Kecskemétre. Mondta, hogy a visszahívás után majd tájékoztat a fejleményekről, úgyis a személyes konzultációban kell megegyezniük, hiszen a terepszemle jön ezt követően. Valóban, ezt írták is a honlapon, hogy látatlanban nem igazán tudnak mit mondani. Fontos, hogy felmérjék Apuék házának adottságait, mint például a tető dőlésszögét, hogy honnan esik több napfény a házra, mi árnyékolja be, milyen egyáltalán a tájolása.

Apu próbált okosan előre gondolkodni, így a kísérőlevélbe beleírta már a közműhálózatot működtető cég nevét is, hiszen ez az inverter miatt majd fontos lesz. Azt mókás volt felismernem, hogy Apu a saját noteszába ugyanúgy kijegyzetelte a fontosabb dolgokat, mint én. Mondjuk, ő még a honlapot (https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter) és a telefonszámot (+36 25 748 000) is felírta magának és vastagon bekeretezte. Úgy tűnik, ezt a jegyzetelős tulajdonságomat tőle örököltem, eddig nem is nagyon eszméltem erre rá.

Szóval, Apu múzeumlátogatása tulajdonképpen a napelem inverter részletesebb megismerését eredményezte, illetve, hogy a szüleim elindultak a fenntarthatóbb életmód útján. Azt hiszem, hogy mindannyian példát vehetünk az ő proaktivitásukról és jövőről való gondolkodásmódjukról.