Site Overlay

Megrögzött múzeum látogatóból túrázó leszek a Cultractive segítségével

Bár sokaknak valószínűleg elég unalmasan hangozhat a dolog, én mégis imádok múzeumokba járni a szabadidőmben. Ez már tini korom óta így van. A barátaim néha gúnyolódtak is rajtam emiatt a gimi alatt, de engem nem különösebben érdekelt soha sem. A bulizás helyett én a kultúrát választottam. (Na jó, azért néha én is vevő voltam egy-két jó kis bulira.)

Egyfolytában lestem a programfüzeteket, hogy éppen milyen új kiállítások kerülnek megnyitásra a városban, amiket érdemes lenne meglátogatnom. Amióta pedig Budapestre költöztem, a látogatható múzeumok, galériák és egyéb pop-up kiállítások és koncertek sora szinte végeláthatatlan. Komolyan mondom, Budapest egy valóságos paradicsom ilyen szempontból. Imádom azokat a hétvégéket, amikor anyukám (valószínűleg tőle örököltem a kultúra iránti érdeklődésemet) feljön hozzám látogatóba, és együtt elmegyünk a kinézett kiállításra. Mindig jó előre leegyeztetjük, hogy melyik múzeumba menjünk, és az eredeti tervtől nem nagyon szoktunk eltérni. Aztán ezt a programot megfejeljük egy jó kis ebéddel és sétával. Igazi anya-lánya napok szoktak ezek lenni, amiket mindketten imádunk.

Mostanában azonban, hogy a múzeumok általában zárva vannak a járvány okozta veszélyhelyzet miatt, sajnos ezek a múzeumlátogatások kimaradnak az életemből. Ez számomra elég nagy érvágást jelent, hiszen ez volt a kedvenc időtöltésem. Azért, hogy ne legyek teljesen magamba roskadva, új szabadidős elfoglaltság után kellett néznem. Nagyon szeretek például utazni, de mostanában ugye külföldre se nagyon lehet menni. Maradt tehát Magyarország felfedezése, ami egyáltalán nem volt ellenemre.

Szeretem a természetet járni, és annyi gyönyörű hely van az országhatárokon belül is, ahol még sohasem jártam. Gondoltam jó lenne egy hangulatos kis túrát szervezni egy-két barát társaságában. Különösen érdekes területnek tartom a nyugat-magyarországi régiót, és szerencsémre rátaláltam a Cultractive oldalára, akik a legérdekesebb látnivalókat már mind összegyűjtötték nekünk egy helyen.

Igazából teljesen véletlenszerűen találtam meg a Cultractive weboldalát. A “Csallóköz látnivalók”, illetve a “szigetközi túra” szavakra keresgéltem éppen, amikor a kereső feldobta nekem ezt az oldalt. Már a cég neve is nagyon megtetszett, hiszen egyből az szűrhető le belőle, hogy aktív kulturális programokat és túrákat kínálnak az érdeklődők számára. Nekem pedig éppen erre volt szükségem ebben a stresszes időszakban. Bizony az oldalukra kattintva sem kellett csalódnom. A túra ajánló menüpont alatt ugyanis számtalan fantasztikusan érdekesnek hangzó túrát találhattam szépen felsorolva.

A kedvencem ezek közül talán a győri cégér-túra volt. Ez a túra gyakorlatilag egy kis művészettörténeti betekintő Győr városának múltjába. Nem is gondoltam volna, hogy még mindig ennyi jellegzetes, emblematikus cégér maradt fenn Győr belvárosában. Ami nagyon tetszett a Cultractive oldalán, hogy minden egyes túra állomásait szépen pontokba szedik, és az egyes pontokhoz még egy kis rövid leírást is adnak, amelyben pár érdekességet osztanak meg. A cégér-túra mind a 10 állomásánál olvashattam igazán izgalmas dolgokat.

Ami még inkább tetszett, az az a részletesség, amivel a túrákat bemutatják. Minden egyes túrát kategorizálnak nehézségi szint szerint, megadják, hogy milyen hosszú az útvonal, és hogy az mennyi idő alatt teljesíthető. De ez még nem minden! Még a szintemelkedést és csökkenést is külön feljegyzik, így akik nehezebben mozognak, tudhatják, hogy számukra mennyire lesz ideális az adott túra. Sőt, még azt is megadják, hogy a vonalon van-e frissítőpont. Nos, ez egy belvárosi fél órás cégér túránál talán nem annyira aktuális, de egy nagyobb biciklis vagy gyalogostúránál nagyon jól jöhet ez az infó. Ezt nevezem minden részletre kiterjedő figyelemnek!

Cultractive

Ha viszont valaki egy kicsit valóban ki akar szakadni a városi környezetből, és inkább a természetben töltené az idejét, akkor a Cultractive túra kínálatában bőven talál megfelelő programot. Legyen szó szigetközi gyalogostúráról, erdei lovaskocsis túráról, vízi túráról vagy biciklis túráról, ezen az oldalon minden megtalálható. Sőt, még biciklis “randi túrát” is kínálnak, kifejezetten pároknak. Ez a túra például a városi és a romantikus természeti látványosságokat egyesíti, és Győrből indulva még Pannonhalmára is átvezet.

A természetes gyógymódok kedvelői is megtalálják a számításukat a Cultractive kínálatában. Gyógyvíz és gyógynövény túrájukat biztosan ki fogom próbálni én is! Már nagyon régóta érdekel, a népi gyógyászat, és jobb lenne többet is megtudni a témáról. Ez a túra a börcsi mezítlábas levendula parkból indul, ahol ajánlott levenni a lábbeliket, hogy érezhessük a különböző talajok (kavics, homok, kérek és kukorica) textúráját a talpunk alatt. Ez a fajta talpmasszázs nagyon jót tesz a vérkeringésnek. Ezt követően ellátogathatunk a győri termálfürdőbe, majd kézműves bio termékeket kóstolhatunk a Győrságon. A túra utolsó állomása pedig a pannonhalmi gyógynövényes kert. Amint ezt az ajánlatot nézegettem, már tudtam, hogy a nyári szabadságom alatt ezt az útvonalat egészen biztosan végiglátogatom.

Tényleg nagyon sokféle programot kínálnak. Némelyik túrájuk még Szlovákia területére is “átlóg”. Ilyen például a biciklis túrájuk Komárom és Dunaszerdahely között. De sétákat is kínálnak például Somorján, vagy Dunaszerdahelyen. Akit pedig inkább a kulturális emlékek érdekelnek, annak ajánlanám a “Népi emlékek nyomában”, vagy az “Így írtok ti” túrát, ami költők és írók életét követi nyomon a térségben.

A szebbnél szebb látványt nyújtó hangulatos túrák mellett a Cultractive oldalán látnivalókat és rendezvényeket is böngészhetünk. Beállíthatjuk, hogy beltéri vagy szabadtéri, esetleg családbarát vagy ingyenesen látogatható programra vágyunk, aztán nincs más dolgunk, mint megadni a dátumot, és a Cultractive egyből kidobja nekünk a lehetőségeket. A látnivalók között pedig válogathatunk épített, természeti vagy kulturális látványosságok között. Ha a listán nem találnánk meg a keresett látnivalót, külön is rá tudunk keresni.

Mi több, a túratervező alkalmazásukkal akár mi magunk is megtervezhetjük a tökéletes útvonalat. Ezt úgy tehetjük meg, hogy megadjuk a túra típusát (városnézés, gyalog, biciklis vagy vízi túra), megadjuk a címet vagy koordinátákat, és indulhat is a tervezgetés. Az összeállított útvonalat pedig le is tölthetjük és ki is nyomtathatjuk. A Cultractive oldalra való regisztrációval az összes előre megtervezett útvonalat menteni is tudjuk későbbre. Szerintem megéri regisztrálni az oldalra, így ezt én is megtettem. Ami azt illeti, még a hírlevelükre is feliratkoztam, mert kíváncsi vagyok, milyen újdonságokkal és információkkal tudnak szolgálni a túrázni vágyók számára.

Ha kellene egy kis megerősítés ahhoz, hogy eldöntsd, pontosan melyik túrát szeretnéd végigvinni, akkor olvasd el az oldalon található élménybeszámolókat! Én is így tettem, és nagyon pozitívan nyilatkozott mindenki az összeállított programokról. Volt, aki a Mosoni-Dunát hódította meg, más pedig Dunaszeg-Kunsziget környékén kajakozott. Ezek a programok még nekem is nagyon izgalmasan hangzanak.

A győri székhelyű Cultractive céget tehát még így “látatlanba” (hiszen még magamnak nem volt alkalmam kipróbálni a túráikat) is nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki ki akar szakadni kicsit otthonról. Tökéletes programok ezek a felfrissüléshez és környezetváltáshoz. Ki tudja, nekik köszönhetően a végén még múzeum fanatikusból túra fanatikus válik belőlem. Már neki is álltam a nyári túráim tervezgetésének.