Site Overlay

Kohászati múzeumban diskuráltunk az argonról

Férjemmel van egy furcsa hobbink, szeretünk különböző ipari létesítményekbe ellátogatni, érdeklődünk az egyedi nyílt napok iránt és olyan múzeumokba járunk, ahol nagyon kevesen fordulnak meg. Így voltunk már látogatáson az Újpalotai hulladékhasznosító erőműben, a Modern gyárak éjszakáján tárlatvezetésben vettünk részt a a veresegyházi GE Aviation gyárában, a gánti bauxit bánya hűlt helyén sétálgattunk a vörös földön, egyszer pedig ellátogattunk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeum telephelyére Miskolcon.

A tárlat bemutatja a diósgyőri kohászat történetét, az ipari város fellendülésének históriáját, szemügyre vehető a kovácsolás technológiája, látogatást lehet tenni egy használaton kívüli vaskohóban. A tárlatvezető részletesen bemutatta a kohászat hajdani és mai folyamatait. A modern technika segítségével az öntvények korrózióállóbak, mint a régi technikával készítettek, jellemzően az elegyek összetétele és a védőgázok használata miatt. Kémiából tanultuk, hogy a vas rendkívül reaktív az oxigénnel (korrodálódik), azonban ez megelőzhető, ha argon nemesgázt használunk a gyártás során.

Az argon legfontosabb jellemzője, hogy zárt térben kiáramolva kiszorítja a levegőt (melyről tudjuk, hogy nitrogén és oxigén gázból áll 98%-ban), ezért vigyázni kell vele, mert fulladást okozhat. Vaskohászat során a fémolvadékok öblítésére illetve AWI hegesztésre használják ötvözetlen acélokon.

Kiderült, hogy az argon gáz piaci alapon is beszerezhető bárhol az országban, nem csak ipari felhasználásra alkalmazható. Akár a nyaralónk melletti váci gázcseretelepen is hozzájuthatnék argon gázhoz, ha a hétvégén hegeszteni szeretnék. Kíváncsiságból utána is néztem az argon gázpalack tulajdonságainak és árainak a gazpalackfutar.com weboldalon.

Az argon palack űrtartalma változó, a kisebbek 5 literes, 10 literes, 20 literes, 40 literes, 50 literes kiszerelésben kaphatóak. A palackokban 150 bar vagy 200 bar nyomás uralkodik, ez a kiszerelés kompaktságától függ. A palackok mérete is változó, alkalmazkodik a vevői igényekhez, hiszen ezeket szállítani és tárolni is kell, így kapható 45 cm, 82 cm, 120 cm, 150 cm, 160 cm magasságú palack is. A gázpalackoknak egyedi színfestésük van, a palacktest szürke színű, a palack nyaka pedig sötétzöld színű, pontos színkód alapján festik őket. A kisebb kiszerelésű palackok ára 10.500 Ft, 13.000 Ft, a nagyobb kiszerelések ára pedig 13.500 Ft, 18.000 Ft, 22.000 Ft és a legnagyobb 32.500 Ft, ezek az árak minden esetben tartalmazzák a házhoz szállítást

Nem mondom, hogy venni fogok magunknak otthonra argon gázpalackot, de jó tudni, mire is használatos ez a védőgáz az iparban és az otthoni hegesztésben.