Site Overlay

A múzeumban is fontos a tiszta levegő

Nemrég megkért az egyik barátom, aki egy múzeumban dolgozik, hogy segítsek neki légtisztítót választani, mert ő mostanában egyszerűen nem ér rá. Gondoltam, hogy ezúttal megoldom helyette ezt a kérdést, hiszen én is mindig számíthatok rá, amikor nekem van rá szükségem.

Első lépésként rákerestem az interneten arra a kifejezésre, hogy légtisztító árak. Egyből feltűnt, hogy milyen sokféle létezik. Először is tudok mindenféle márka közül választani. Olyanok közül is, amik nagyon elterjedtek és ismertek, na meg olyanok is akadnak, amikről én személy szerint még soha nem hallottam. A fogyasztásuk is elég széles skálán mozog: 8 W-tól egészen 85W-ig találtam ebben a webshopban. Hát ebből ugyebár jó lenne minél alacsonyabbat választani, hogy ne szálljon el a villany számla hó végén a múzeumban, mert azért nem gondolom, hogy az olyan végtelenül nagy profitot termelne. Nagyon tetszik, hogy ez a weboldal még abban is segít, hogy ha megadom a helyiség méretét, ahova a légtisztító berendezést tenni szeretném, akkor kidobja, hogy oda mely típusok lehetnek megfelelőek. A múzeumokban tipikusan nagyok a terek, így bár nem tudom a pontos méreteket, de kiválasztom az 50 négyzetméter fölötti opciókat. Emellett még a fokozatok számát is meg lehet adni, ebből gondolom annál jobb, minél több van, mert annál inkább igazítható az aktuális igényekhez.

Mindezt kiválasztva a szűrők segítségével, csak két készülék maradt. Ebből talán menni fog a választás. Az egyik egy 78 ezer forintos Rowenta, a másik egy 107 ezer Ft-os ETA márkájú légtiszító. Előbbi márkája számomra ismertebb és nagyobb térben – akár 140 m2-en – is használható, így mivel ez jóval olcsóbb is, ezt fogom választani. Elég szolid a külseje, szerintem ideális egy múzeumba, szépen diszkréten beillik a környezetébe.

A készülék leírásából megtudtam, hogy a kisebb szennyeződések és allergének majdnem 100%-át ki tudja szűrni a levegőből. Sőt, a háromlépcsős szűrő utolsó fokozata, hogy a baktériumokat, a vírusokat, a penészt és az atkákat is kiszűri. Ez ilyen pandémiás időkben azért elég nagy előny. Fű, ez elég hasznos lehet, elgondolkodom rajta, hogy otthonra is vegyek egyet magamnak. Persze nem pont ilyet, oda elég lenne egy kisebb is.

Na de visszatérve a kinézett készülékre, már akár hat perc alatt tiszta levegőt varázsol egy kisebb szobában, a szenzorai pedig automatikusan intelligensen érzékelik a szennyezettség aktuális mértékét. Van rajta nappali és egy nyugodtabb éjszakai funkció is, bár ez esetünkben nem túl fontos, gondolom senki sem alszik a múzeumban. Viszont a késleltető annál érdekesebb, mert ezt 8 órával későbbre is be lehet állítani, ami azt jelenti, hogy a reggeli első látogatók is friss levegőre léphetnek már be.

Azt hiszem gyorsan át is küldöm a haveromnak a linket, ahol a légtisztító árakra kerestem rá. Megmutathatom neki, hogy erre gondoltam, fizesse ki bankkártyával az árat és körülbelül két munkanap múlva már ott is lehet a múzeumban házhoz szállítással.

Na de nem hagy nyugodni a gondolat, csak rákeresek már, hogy nekem otthonra mennyibe kerülne egy oda való készülék. Az én szobáim picikék, így elég mondjuk a 25 négyzetméterre tervezett légtisztítókat nézegetni. Hmm, ebből kettő van, egy szürke és egy fehér. A fehér nekem olyan kis kompaktnak tűnik és olcsóbb is, ezért talán ez lesz a befutó. A márkája számomra nem ismert, na de eddig nem is voltam ennek a témának a szakértője. Azt írják a weboldalon, hogy ez a készülék még a kellemetlen szagokat is megszünteti, illetve egy ionizátor is található benne, ami a levegőben levő porszemcséket leülepíti a padlóra, így megóv a kellemetlen allergiás tünetektől is.

Azt hiszem, hogy 36 ezer forintot ez igazán megér, főleg, hogy most még le is van értékelve. Szerintem megrendelem együtt a két készüléket, csak ennek a szállítását nem a múzeumba kérem, hanem a lakásomba.