Site Overlay

Ételkultúránk fejlődése szerintem jó irányba tart

Gondolok itt most elsősorban a magyar ételkultúrára, ami azért jutott eszembe, mert nemrég egy gasto-kiállításon voltam. És azon tűnődöm, mennyire gyorsan változnak a dolgok… Visszavonhatatlanul bekerült például a magyar közgondolkodásba is a chili! Ami az egyik legjobb fordulat szerintem a modern magyar gasztronómiában.

Emlékszem, gyerekkoromban az én szüleim még Erős Pistával kínáltak, meg a hegyeserős volt csak a menő és ezt láthatjuk egy gasztronómiai történelmi felsorolásban is. A chili viszont annyira kezd elterjedni, hogy már mindenki ismeri, használja – ami szerintem jól mutatja be a globalizáció kedvező hatásait.

Itt van például (a linkemen is megtekinthetitek) az Egri Chiliagok Webáruház, ahol már igencsak imponáló választék van, amit érdemes átböngészni.

Ebben a webshopban aztán bőven akadnak chili szószok, őrlemények, meg mindenféle jó, ami szem-szájnak ingere. Nagy kiszerelésű csomagok a chili nagy-nagy szerelmeseinek, mert ennek a dolognak mostanra tényleg nagy fanjai lettek hazánkban is. Ráadásul szép számban.

Ez egy olyan trend lett a modern kajálásban ami túlzás nélkül, ezen az országon is végigsöpört. Vannak chili evőversenyek, megállás nélkül hallgatom az ismerőseimtől, hogy egyik chilis terméket hasonlítják a másikhoz, stb. Nem hiszem, hogy akad ma már egyetlen olyan társaság, aki ne lenne bolondja mostanra a chilinek. Ez alapozta meg bizonyára, hogy az Egri Chiliagoknál is vannak már díszdobozos termékek például, mert az ilyesmi nagyon jó kis ajándék is már.

A chili az egyre nagyobb terjedése ellenére megőrizte a különlegesség jellegét is és ez egy érdekes kombó! Egyúttal persze tényleg érdekes megfigyelni, hogyan változik az ízlésünk és találnak meg minket az igazán jó dolgok, amiknél nem bánhatjuk, hogy trend lett belőlük. A chilinél messze nem annyi a lényeg, hogy pikánssá változtatja az étrendünket. Az ízek változatossága előbb-utóbb a chili világán belül is élvezhetővé válik. Van persze, akinek egy kicsit szoktatnia kell magát hozzá, de van aki már eleve élvezi. Utóbbi szerintem a többséget jelenti – legalábbis így tapasztalom. Hiszen Magyarországról beszélünk! Itt azért az erős paprika mindig is “divat” volt. Hát akkor, érdemes mindenkinek belekóstolnia, ha még nem tette valami újba: chilire fel!

Az Egri Chiliagok a választékával, az ötletes felépítésével és vonzó megjelenésével az egyik legjobb hely, amit a témában találtam. Én ezzel a hellyel kezdeném egy teljesen kezdő helyében is, de aki már elmélyült a csípős-világban itt szintén meg fog találni mindent, ami a vágyát képezheti. Ha be kéne mutatni egy kívülállónak ezt a világot, én tényleg az Egri Chiliagokkkal kezdeném.