Site Overlay

A múlt útjai kifürkészhetetlenek

A barátaimmal azon tanakodtunk, hogy kéne valamilyen nosztalgikus programot csinálnunk. Beszéltünk pl. arról, hogy nézhetnénk egy fekete-fehér filmet, elmehetnénk színházba, vagy akár tarthatnánk egy estet, ahol vintage viseletben kell jelen lenni.

Ezek az ötletek azonban – bármily vonzónak tűntek is – nem voltak eléggé kivitelezhetőek: egy fekete-fehér filmet jó minőségben letölteni mondhatni lehetetlen, a vintage öltözék nem terem minden fán, a színházi látogatásban pedig valójában semmi nosztalgikus nincs, mióta minden egyes darabot modernizált változatban adnak elő.

Így tulajdonképpen már csak a múzeum jöhetett szóba. Kitaláltuk, hogy olyan múzeumba kellene menni, ahol régi dokumentumok olvashatók egykori utazásokról.

Csodával határos módon találtunk is egy ilyen múzeumot: nem pusztán százéves autókat és szétfoszlott, bőrkötésű kormányokat, hanem a feledés homályába veszett leveleket is volt szerencsénk látni.

Megható élmény volt azt tapasztalni, hogy akkoriban milyen fontos volt az írásos kommunikáció: szinte minden egyes gondolatot leírtak egymásnak levélben, nehogy valami kimondatlanul, vagy leíratlanul maradjon.

Az egyik vitrin üvege alatt egy igencsak megviselt papír hevert: úgy nézett ki, mintha valamilyen halvány folyadékban áztatták volna hosszú napokon keresztül. Kiderült róla, hogy egy fiatal katona búcsúlevele volt a feleségéhez, akinek az éjszaka közepén kellett autóval szolgálatba vonulnia, így a személyes elköszönésre már nem volt alkalom.

A levelet jóval a behívás éjszakája után találták meg egy út menti deszka alá préselődve, amely valamelyest megvédte a papírt az időjárás viszontagságaitól.

Persze, nem ez volt az egyetlen tárgy a múzeumban, amely komolyabb érzelmeket váltott ki belőlünk.

Volt még egy rettentően aprócska méretű bőrkesztyű, épp a levél üvegkalitkája mellett.

Nem mertük elolvasni a kesztyű történetét, de gyanítani lehetett, hogy nem egy szívet derítő anekdotáról lehet szó.

Szerencsére, azért vidámító kiállított tárgyakkal is találkoztunk. Az egyik folyosón volt pl. egy mérhetetlenül nevetséges kinézetű sapka, amely elvileg a sofőrök megszokott viselete volt, jó néhány évtizeddel ezelőtt.

Nem tudom, hogy milyen ízlésficamos divattervező fejéből pattanhatott ki a konstrukció, mindenesetre, felettébb szórakoztató volt szembesülni azzal, hogy valaha ilyet is hordtak az emberek.

Ahogy már a kiállítás vége felé közeledtünk, a barátaimmal azon kezdtünk el gondolkozni, hogy vajon miben különböznek egymástól az egykori, autós dokumentumok a mostaniaktól.

Mivel olyan nagy tudásunk nem volt a témában, hazafelé kénytelenek voltunk az internet segítségét kérni.

Így találtunk rá a roadrecord.hu nevezetű oldalra, ahol rengeteg hasznos és értékes információra bukkantunk pl. a fuvarozáshoz, vagy a szállítmányozáshoz szükséges nyomtatványokról.

Először is megtudhatjuk, hogy a NAV-álló kiküldetési rendelvény saját gépkocsi használatához feltétlenül szükséges, ha céges autóhasználat merül fel.

A roadrecord.hu-n részletes ismertetőt találhatunk a NAV-álló kiküldetési rendelvény saját gépkocsi használatához, aminek azért is örültünk nagyon, mert így nem éreztük magunkat annyira műveletlennek a múzeum-látogatás után.

A kiküldetési rendelvényről pl. elsősorban azt kell tudni, hogy annak készítésével a magánszemélyek jogosultak lehetnek a munkáltató általi kifizetésre, amennyiben persze saját autójukat a cég érdekében használták.

Ezzel egyrészt megúszhatják a cégautóadó megfizetését, amennyiben ez az elszámolás a NAV által hivatalosan elnevezett kiküldetési rendelvénnyel történik.

Mindezt a legegyszerűbb módon úgy lehetne megfogalmazni, hogy a kiküldetési rendelvény benyújtásával lehetőség nyílik az alkalmazottak béren kívüli kifizetésére saját gépjármű használata esetén.

A roadrecord.hu-n az is jól láthatóan fel van tüntetve, hogy egy ilyen rendelvény nem pusztán munkaviszonyra állítható ki, hanem olyan egyéb jogviszonyok esetén is, mint pl. megbízási, tagi, vagy akár választott tisztségviselői jogviszonynál is.

Különös módon, akkor is felhasználható ez a rendelvény, amikor a magánszemély úgymond közérdekű munkaként végzi el feladatát, vagyis, ha tevékenységéért nem kap külön anyagi juttatást.

Még a vállalkozás ügyvezetője is élhet a kiküldetési rendelvénnyel, hogyha saját tulajdonú gépjárművet használ a céges ügyek intézéséhez is.

Ha pedig nem tudnánk, hogy hány napra készíthető pontosan kiküldetési rendelvény, akkor nincs semmi gond: a roadrecord.hu-ról ezt is megtudhatjuk.

Általában cége válogatja, hogy hány napra lehet elrendelni ilyen nyomtatványt, legtöbbször egyébként napi, vagy havi kiküldetést szoktak jóváhagyni.

Habár a roadrecord.hu-n rengeteg fontos tudnivalóval találkozhatunk a kiküldetéssel kapcsolatban, nem ez az egyetlen téma, amelyről pontosabb képet kaphatunk az oldalnak köszönhetően.

Bepillantást nyerhetünk ezen kívül az útnyilvántartás jelentőségébe is.

Az útnyilvántartás – ahogy a roadrecord.hu is írja – az egyik legszigorúbban ellenőrzött ellenőrzött bizonylat adóellenőrzés esetén.

Éppen ezért, nagyon fontos, hogy kellőképpen figyeljünk rá, mivel egy Excelben, vagy egy gyengébb programmal készített útnyilvántartás nem biztos, hogy követi a jogszabályi előírásokat, és így bizony könnyedén súlyos pénzbírságot vonhat maga után.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor nem is kell sok mindent tennünk: elég csak letöltenünk a roadrecord.hu útnyilvántartó alkalmazását.

Ez az applikáció ugyanis egyrészt automatikusan rögzíti útjainkat, másrészt pedig üzleti és magánutakra is szétbontja azokat.

Előnyeihez tartozik még, hogy nem fogyasztja le mobilunk adatkeretét és akkumulátorát, illetve, mi magunk választhatjuk ki szabadon, hogy mely időszakokban legyen aktív az automatikus rögzítés, és mely időszakokban nem.

Azt is megtudhatjuk a roadrecord.hu-ról, hogy ezáltal lehetőség adódik arra, hogy minél kevesebb feszültséggel végezhessük el az útnyilvántartást.

A járműkövetéssel és más alkalmazásokkal ellentétben pl. az automatikusan rögzített utak szétválasztásával neked már nem kell bajlódnod: az applikáció elvégzi helyetted is.

Nem pusztán egy telefonos alkalmazásról van szó: a számítógéped, vagy a laptopod képernyőjén is éppúgy intézheted rajta útnyilvántartásodat, mint a mobilodon.

Elérhető rajta az intelligens útnyilvántartás funkció is, amely automatikusan kiegészíti a valamiért nem megjelenített, vagy hiányzó utakat, nyomtatás előtt pedig a beépített NAV-ellenőr korrekciója biztosítja, hogy maximálisan NAV-álló legyen az útnyilvántartásod.

Amennyiben pedig szkeptikusak lennénk, vagy drágállnánk az alkalmazást, arra is van megoldás: egy két hetes ingyenes próbaidőszak keretei között megismerkedhetünk az applikáció előnyeivel.

Rég volt szerencsénk találkozni egy ilyen jól átlátható és hasznos információktól hemzsegő weboldallal találkoznunk, mint a roadrecord.hu.

Holott huszonévesek vagyunk, azért már egy pár weblappal megismerkedhettünk, mióta az internet és az online világ hódító útjára indult.

Miután áttanulmányoztuk a roadrecord.hu-t, azon kezdtünk el töprengeni, hogy a következő hétvégén mi legyen majd a múltidéző program.

Ekkor jutott eszünkbe, hogy néha azért a jövő felé is nézhetnénk, mert annak ellenére, hogy rendkívül izgalmas elmerülni a múltban, meglehetősen szomorú is tud lenni.

Ezért inkább úgy határoztunk, hogy legközelebb egy futurista múzeumba látogatunk el, és arról fogunk beszélgetni, hogy ki milyen koncepcióban képzeli a jövőt.

Nem tudom, hogy a világ jelenlegi állását, vagy forgását tekintve ez mennyivel lesz vidámabb téma, mintha a múlt eseményeiről és tárgyairól diskurálnánk, de biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogjuk magunkat érezni.

Különösen, ha ebben a múzeumban is lesz majd valamilyen extravagáns, földönkívülinek se való fejdísz.

Már csak azt kell megtudnunk, hogy pontosan merre induljunk: előre, vagy hátrafelé?