Site Overlay

Ismerkedés a kortárs művészettel

Előrebocsátom, végül tényleg jó program volt és nem bántam meg, hogy engedtem a győzködésnek és elmentem a galériába.

De én nagyon nem akartam menni. Tiltakoztam, kifogásokat kerestem. Engem csak hagyjanak békén, nem akarok kiállításra menni. 

Nem arról van szó, hogy ne tudnám értékelni az alkotásokat vagy ne ismerném el a művészeket. Egyszerűen a múzeumokat és galériákat nem szeretem, mert mindig az az érzésem, ha nem nézek valamit a megfelelői ideig, mert mondjuk nem tetszik, akkor kinéznek. Pedig nem arról van szó, hogy a szépség szubjektív? Következmények nélkül akarom eldönteni, hogy egy-egy műalkotásra mennyi időt szánok és nincs szükségem ítélkezésre és megbélyegzésre.

Szerencsére ebben a galériában szó sem volt ilyenről. Egész odavezető úton húztam a számat, de a barátaim győzködtek, hogy jó lesz. Olyan oldott volt a hangulat, hogy el kellett ismernem az első perc után, hogy igaza volt a többieknek, jó volt ott lenni.

Egy pezsgővel a kezemben indultam a szobrok felé, mert már a távolból meg-megcsillantak és közelebbről is szemügyre akartam venni őket. 

acél lemez

Hosszasan tanulmányoztam a fémlemezekből készített szobrokat, amikor valaki mellém állt és megszólalt:

-Rengeteg acél lemez és mégis annál sokkal több. Csodás, nem igaz?

-De. – válaszoltam kurtán.

-Számomra a legsokoldalúbb anyag a földön, ami végtelen lehetőséget rejt magában.

-Igen? Miért gondolja így? – kérdeztem érdeklődve.

-A vas ötvözete. Az átváltozás nagymestere. Rengeteg elemet használhatunk ötvözőként, mint például a krómot, Volframot, mangánt, nikkelt, de a legfőbb a szén. Mindegyik ötvöző más hatással lesz a kapott anyagra. 

-Milyen hatással? – ragadott magával a téma.

-A tulajdonságaira hat. Mennyire lesz kemény, rugalmas, hajlékony. A szilárdságot, hőállóságot, savállóságot vagy éppen a korróziómentességet is befolyásolni lehet.

Csak csendben hallgattam az acélról szóló kiselőadást, hiszen ennek az anyagnak a beható tanulmányozása kimaradt az életemből. Eddig!

-Mit tudsz az acélról? – kérdezte az idegen.

-Van rozsdamentes, ugye? – kérdeztem vissza bátortalanul.

-Igen.  – mosolygott, majd folytatta – Sokan nem látják micsoda lehetőségeket hordoz magában ez az anyag és milyen sokszínű. Ahova én járok ott 4 féle acél lemez van raktáron. Melegen hengerelt, ötvözetlen durva quatro lemez. Melegen hengerelt, finomszemcsés durva quatro lemez. Melegen hengerelt, növelt folyáshatárú és kopásálló durva quatro lemez. És végül, de nem utolsó sorban melegen hengerelt, nemesíthető és/vagy betétben edzhető durva quatro lemez.

Ennél a pontnál elvesztettem egy kicsit a fonalat, így inkább kérdeztem:

-Azt mondta, ahova jár. Mégis hol lehet acél lemezeket vásárolni?

-Én az Acélpartnerhez járok. Imádom az acélt, de esküsöm nem azért választottam őket, mert a nevükben is ez szerepel. – kuncogott a saját poénján és vele kuncogtam én is. Majd így folytatta:

-Rengeteg olyan plusz kényelmi szolgáltatást is nyújtanak, ha szabad így neveznem, ami a magamfajtának hasznos. Nem kell ezer másik szolgáltatóval beszélnem, tárgyalnom, egyeztetnem. Többek között foglalkoznak CNC vezérlésű láng- és plazmavágással, hegesztési gyök előkészítéssel, felülettisztítással szemcseszórás technikával, acélszerkezetek gyártásával, lemezlakatos munkákkal, CNC gépi forgácsolással és amit már említettem, melegen hengerelt durva lemez kereskedelemmel. Na meg őket már régóta ismerem, a kezdetektől velük dolgozom, lassan már 22 éve. Minőségirányítási rendszerrel dolgoznak, az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány szerint, amit folyamatosan fejlesztenek is. Soha nem csalódtam a lemezek minőségében, mert megbízhatóan ugyanazt a szintet hozzák. A szállítási határidők a másik fele. Azon sem kell aggódnom, mert mindig a megbeszéltek szerint hozzák rendelést. Ha valami újat találok ki, biztos tudnak segíteni, mivel az alapanyagokon kívül rengeteg géppel is rendelkeznek: 4 fejes CNC lángvágókkal, 6 fejes lángvágókkal, 3D finomsugár plazmavágóval, szemcseszóróval… De ha valami nagyobba vágnék bele még 4 és 7 tonnás targoncáik is vannak, a híddarukról már nem is beszélve. Nemrég egy rádiónak is adtak interjút az éves acéltermelés alakulása kapcsán.

-Wow! – kerekedtek el a szemeim és a szám.  – És maga mivel foglalkozik, hogy ennyi mindent tud erről? – kérdeztem azonnal.

-Látja itt ezeket a szobrokat? 

-Igen, hogyne. Nagyon klasszak! Amióta pedig Öntől megtudtam, hogy milyen menő anyag az acél még többre értékelem őket.

-Jó ezt hallani, mivel én vagyok a szobrász.

Teljesen ledöbbentem, hogy az acél rejtelmeibe pont a művész vezetett be. Ez a kiállítási emlék lesz az etalon mind közül. Hazafelé pedig az Acélpartner oldalát böngésztem, aki számomra a ma este főszereplője volt.