Site Overlay

A Rudapithecustól a bölcsességfog gyökeréig

Rudabányán kirándultunk és a Rudapithecus láogatóközpontot is megnéztük, ahol sok érdekességet olvashatsz és láthatsz erről a 10 millió éves történetről. Itt olvastuk azt is, hogy a leleteknek a korát sokszor a fogakból tudják megállapítani, ugyanis ezek nagyon időtállóak és jól megjósolható belőlük egy élőlénynek az életkora. Mikor ezt olvastuk éppen a panoráma röntgenem eredményeire vártam, amit pár nappal előtte csináltattam a Fogorvos Budapestnél, hogy ellenőrizzék a bölcsességfogaim gyökerét.

A fogaimat nagy becsben tartom és rendszeresen járok is a kacsa utcai rendelőbe éves ellenőrzésre, illetve például fogkőleszedésre is. A doktornő javaslatára és az én aggodalmaim elkerülése miatt csináltuk a röntgent, hogy lássuk, milyen esélyeim vannak a bölcsességfogaimmal. Ezek a fogak nagyon kis szemtelenek, van akinél ki sem fejlődik, viszont sokaknál problémát tud okozni, az előzetes röntgennel viszont megállapítható, hogy a bölcsességfog gyökere rendben van-e, hogy hogyan helyezkednek el a fogak és, hogy elférnek-e a fogívben vagy problémát fognak okozni. Nem igaz, hogy minden esetben ki kell őket húzni, a doktornő megnyugtatott, hogy ha növéskor kellemetlen és fájdalmas még akkor is sokszor meghagyható és ha a rágásban nem okoz panaszokat, akkor nem fog kelleni bántani, hiszen egy jó fogat nem szabad kihúzni. Megelőző jelleggel viszont érdemes lehet valóban kihúzni, vagy szájsebésszel kiműteni, ha rossz helyen van és csak gyűjti a lepedéket, ezáltal nem jól tisztítható, hiszen ez esetben később fájdalmat tud majd okozni és akár szuvasodáshoz is vezethet.

A Fogorvos Budapest doktornője a röntgenem alapján meg is állapította, hogy megvannak a fogak, de elég mélyen helyezkednek el, viszont nem állnak rendellenesen, így előzetesen nem kell hozzányúlni. Ha növekedésnek indulnak, akkor persze még okozhatnak más rendellenességet, de ezzel akkor kell foglalkozni. A rendszeres fogorvoslátogatások mindig megnyugtatnak és örülök annak is, hogy a Fogorvos Budapest rendelőjére rátaláltam, még tinédzser koromban, mert nagyon korrekt és követhető árakkal, mindig türelmes orvosokkal és kedves recepcióssal, szép környezetben tudok náluk kezelésekre és konzultációkra járni.